sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Vappumunkit

Tämän päivän ohjelmana oli erinäisten asioiden paistaminen. Pannut ja kattilat ovat käyneet kuumana koko päivän... Aloitetaan kuitenkin perinteisistä munkeista.






Tarvitset:
0,5 l maitoa/vettä (itse käytin 1,5 dl maitoa ja loput vettä tämänhän voi tehdä myös täysin veteen, miten siis itse teen yleensä pullataikinan)
50 g hiivaa (tai oikeastaan vähän vähemmän, koska hyödynsin vappusimasta jääneen palan)
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria (tai siis laitoin vain 1 dl , koska unohdin sen puolikkaan, mutta eipä tuntunut missään)
2 tl suolaa
1 rkl kaardemummaa
1 tl vanilijaa
100 g voita
13-14 dl vehnäjauhoja
Sekä:
1 l rypsiöljyä
munkkien päälle sokeria ja kanelia

 Sekoita hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Kätevää on sekoittaa kylmään maitoon kuumaa vettä, jolloin tuloksena on kädenlämpöistä. Lisää suola, sokeri, kaardemumma, vanilija ja kananmunat. Alusta suurin osa jauhoista ja lisää sitten pehmeä voi ja loput jauhoista. Taikina saa jäädä reilusti pehmeäksi, tuloksena on vain mehukkaampia munkkeja. Kohota tunti. Pyörittele tai jos taikina on siihen liian löllöä, ota lusikalla nokareita pellille tai pöydälle leivinpaperien päälle kohoamaan vielä väh. 10 minuutiksi.

Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Kun tähän tarkoitukseen sopivaa lämpömittaria ei löydy, mittasin lihan paistomittarilla 110 asteeseen asti ja odottelin vielä hetken, ja kokeilin pienellä koe nokareella, että sopivalta näyttää. Sitten vaan paistamaan. Käänsin munkkeja 2-3 kertaa paistamisen aikana, näin ne tuntuivat paistuvan tasaisemmin. Ja munkit tosiaan paisuvat vielä pasitettaessakin eikä siis kannata huolehtia, jos öljyyn upotettaessa munkit eivät olisi ihan pyöreitä, paistettaessa ne paisuvat kyllä pyöreiksi.

Munkkien paistamiseen reikäkauha on aivan omiaan! Eli jos aiot paistaa munkkeja, muttet omista reikäkauhaa, hanki sellainen! Vieressä pitää olla aina myös kattilan kansi siltä varalta , jos öljy syttyy palamaan. Palavaa öljyähän ei saa sammuttaa vedellä tai puhaltamalla koska silloin tuli ottaa vaan lisää pontta alleen! Eli tukahduttamalla kattilan kannella vain! Ja tästä syystä mahdollista liesituuletinta ei kannata pitää päällä. Itse paistoin nämä 5 litran kattilassa, jossa mahtui paistamaan max. 4 kappaletta kerralla. Kattilaa ei kannata tunkea liian täyteen, koska munkit tarvitsevat tilaa paistuakseen tasaisesti.

Paistamisen jälkeen munkit saivat jäähtyä talouspaperin tmv. ylimääräisiä rasvoja itseensä imevän päällä. Jonkin aikaa jäähdyttyään pyörittelin munkit kanelisokerisekoituksessa.

Munkkeja on tullut kyllä paistettua ennenkin, mutta tänä vuonna todella pohdin makujen saamista kohdalleen, ja olin paistamisessa todella tarkkana. Ja kannatti eikä lopulta tavinnut nähdä edes hirmuisen suurta vaivaa, näin hyvin munkit eivät ole koskaan onnistuneet!

Paistohommista lisää postausta myöhemmin. Näitä vappupostauksia sitten riittää. Huomiselle aterialle paistoin jo osan valmiisksi. Yritin myös paistaa tippaleipiä, joista pieni postaus tiedossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti