sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Mämmi

Tämä tulee hieman myöhässä, mutta on se pääsiäinen ensi vuonnakin.

Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä itse mämmiä, aiemmin se on vain tullut ostettua valmiina. Käytin reseptinä pitkälle Isoäidin reseptillä -blogin nykykielistettyä ohjetta (kiitokset sinne!). Mallaspaketissa oleva mämmiresepti oli tosin lähes sama, muotoilu lähinnä vain eri. Mämmin tekotavassa ei kai kauheasti ole variointia. Sekoittaessani maltaita ja jauhoja huomasin sen onnistuvan parhaiten sekä lastaa että isoa vispilää käyttäen. Ja jos ensimmäisessä vaiheessa puuroon jää vähän jauhoklimppejä, ei huolta, ne sekoittuvat kyllä! Kattila, jota itse käytin, on kunnon 5 l kattila eikä yhtään pienempi olisi käynyt. Jauhojen ja maltaiden määrää oli helpointa hallinnoida niin, että mittasin koko tarvittavan määrän maltaita ja jauhoja omiin kulhoihinsa valmiiksi.

Tarvitset:
2,5 l vettä
500 g mämmimaltaita (n. 7,5 dl)
750 g ruisjauhoja (n. 1,5 l)
0,5 dl siirappia
0,5 tl suolaa (käytin hienoa merisuolaa)
1,5 rkl jauhettua pomeranssinkuorta

Kuumenna 1 l vettä n. 60 asteiseksi eli vesi kuplii vähän, muttei ei saa kiehua. Lisää n.1,5 dl (100 g) maltaita ja n. 3 dl (150 g) jauhoja. Sekoita tasaiseksi puuroksi ja ripottele päällä kunnon kerros ruisjauhoja. Laita kansi päälle ja kattila 50 asteiseen uuniin tunniksi. Ota kattila uunista ja sekoita päällä olevat jauhot seokseen. Lisää 0,5 l poreilevaa 60 asteista vettä ja 100g maltaita ja 150 g ruisjauhoja. Ripottele taas pinnalle ruisjauhoja ja kansi päälle ja taas tunniksi uuniin. Jatka tätä kunnes kaikki jauhot, maltaat ja vesi on käytetty.
Keitä mämmiä sitten 15 min miedolla lämmöllä ja sekoita joukkoon siirappi ja mausteet. Lisää tarvittaessa enemmän siirappia (itse käytin lopulta desin). Muista sekoittaa mämmiä herkeämättä sillä mämmi ei saa palaa pohjaan! (käy hyvästä käsitreenistä :D)
Jaa sitten mämmi uunivuokiin (täytä n. 2/3 osaa vuuasta, ei piri pintaan, koska pinta poreilee ja kohoaa paistettaessa, mutta laskee tosin paistamisen jälkeen) ja sivele ne siirappivedellä (puolet siirappia puolet vettä). Paista mämmiä n. 3 tuntia 130 asteessa.
Laita valmiit mämmit kylmään. Mämmin voi myös pakastaa. Pidä kylmässä vähintään 3 päivää ennen tarjoilua kerman ja sokerin kanssa. (Puoliskoni syö mämminsä banaanijugurtilla eli siinä vinkki seikkailunhaluisille.) Mämmin voi siis tehdä hyvissä ajoin ennen pääsiäistä kylmään odottamaan. Tänä vuonna tein mämmin oheen itse vanilijakastiketta.

Ja tosiaan tähän kannattaa varata koko päivä aikaa! En osannut arvioida uunivuokien tarvetta, ja meinasi vuuat loppua kesken. Omat vuokani olivat hyvin eri kokoisia ja muotoisia, mutta tähän satsiin tarvitsin niitä viisi. Kaikki vuuat eivät myöskään mahtuneet kerralla uuniin eli ne täytyi paistaa kahdessa erässä eli kolmen tunnin sijaan paistamiseen menikin kuusi tuntia. Aikaa siis todella kannattaa varata. Kun laitoin ensimmäisen satsin vuokia uuniin, huomasin odottamaan jääneeseen mämmiseokseen muodostuvan ikävännäköinen kuori, joten ripottelin siihen pinnalle ihan hienolti ruisjauhoja eikä kuorta näin päässyt syntymään. Kelmu ajaa varmaan saman asian.

 Parhaimmillaan mämmi oli n. viiden päivän kylmässä seisomisen jälkeen. Mitä paksummin mämmiä vuuassa oli, sitä pidemmän kylmässä seisomisen se vaati. Ja oli muuten parempaa kuin mitkään kymppimämmit!

(Yhtään kuvaa en muistanut ottaa, mutta perinteiseltä mämmiltä se näytti..)

2 kommenttia:

  1. Vai että banaani jugurttia...voi voi en voi edes kuvitella mämmi kyllä varmasti on ihan sika hyvää. :P Ehkä kokeilen ensi vuonna (jos muistan)!

    VastaaPoista
  2. No kyllä varmaan muistuttelen kirjottelemalla suunnitelmia valmistuksen suhteen..
    Tänä vuonna jäi banaanijugurtit J:ltä väliin, ihan mun tekemä vanilijakastike kelpasi.. Itsellä ei kyllä tulisi mieleenkään heittää joukkoon jugurttia ylipäätään:D

    VastaaPoista