tiistai 1. toukokuuta 2012

Tippaleivät

Tänä vuonna päätin ensimmäistä kertaa kokeilla tippaleipien, tuon vapun ajan lempiherkkuni paistamista itse. Varauduin roppa kaupalla kärsivällisyyttä, mutta ei nämä niin yksikertaisesti onnituneet kuin kuvittelin.

 Tarvitset:
4 kananmunaa
4 rkl sokeria
suolaa
2 dl maitoa
1 tl vanilijaa
1 tl sitruunamehua
3,5-4 dl vehnäjauhoja
Sekä päälle tomusokeria ja paistamiseen öljyä.

Vatkaa kevyesti kananmunat ja sokeri. Lisää muut aineet. Kaada taikina esim. tyhjään ketsuppipulloon tmv. Truuttaa taikinaa öljyssä olevaan muotiin (tyhjä, puhdas säilykepurkki, josta on myös pohja otettu pois). Nosta pihdeillä tmv. muotti pois ja toivo, että tippaleipä pysyy kasassa. Tarvittaessa käännä tippaleipä paistumaan hetkeksi toisinkin päin ja nosta sitten talouspaperille jäähtymään. Anna tippaleipien seistä yön yli ja kuivua. Sirottele vielä lopuksi päälle tomusokeria.

Mikä tässä minulla sitten ei onnistunut aivan halutulla tavalla? Ensinnäkään minulta ei löytynyt mitään ketsuppipulloa tai mitään vastaavaakaan. Käytin siis muovipussia, mistä taikina oli vaikea puristaa taisaisesti. Vaikka puhdistin muottina käyttämäni säilykepurkin huolellisesti, jotain siihen kuitenkin jäi, mikä siis alkoi räiskyä kun laitoin muotin öljyyn. Tippaleivät eivät myöskään halunneet pysyä kasassa, vaan kun nostin muotin pois, hajosivat ne pieniksi muruiksi öljyyn. Öljy myös jostain syystä muuttui nopeasti hyvin tummaksi, kenties ne muruset, joita en saanut noukittuya pois, kärtsäsivät. En tiedä, mutta öljy tuntui jotenkin värjäävän viimeiset tippaleivät samantien tummiksi (ne eivät siis palaneet vaa värjäytyivät tummiksi).

En viitsinyt käyttää koko taikinaa vaan n. puolet lensi viemäriin. Kymmenisen kappaletta sain pysymään jotenkuten kasassa, ja niissä oli kyllä maku kohdillaan! Tippaleipä murua jäi kulhollinen, ja kirjoitinki jo heittäneeni sitä vähän tortilloihin. Vappupäivän aamiaisella oli jäätelöä, ja nuo murut toimivat aivan järjettömän hyvin vanilijajäätelön päällä! Eli hukkaan eivät menneet nekään.. Vaikka tippaleivät eivät sujuneet ihan niin kuin kuvittelin, en kyllä aio ensi vuonnakaan ostaa näitä kaupasta. Täytyy vain muistaa varautua välineiden osalta hyvissä ajoin, ja vähän tutkiskella tuota muottihommaa. Harjoittelua siis tiedossa, mutta mikäs sen hauskempaa!

Hyvää vappua!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti